Gyászcsoport

Mi a gyászcsoport? Mi a célja?

A gyászcsoport olyan 5-10-12 főből álló kiscsoport, ahol a gyászoló nyíltan elmondhatja érzéseit, megfogalmazhatja fájdalmát, és ahol megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül, sorstársak veszik körül, akik hozzá hasonló fájdalmakat élnek át, megértik és elfogadják őt. Ilyen módon a gyászcsoport tagjai nemcsak kapnak, hanem adnak is. Ez a kölcsönösség az, ami hozzájuttatja a csoporttagokat ahhoz a tapasztalathoz, hogy sorstársak között jobban megélhető, kimondható és ezáltal jobban feldolgozható a veszteség. A sorsközösség nem felerősíti, hanem elősegíti a gyász feldolgozását, alkalmat ad a belső erőforrások keresésére, megtalálására és tudatosítására.

Hogyan működik a csoport?

A csoportot mentálhigiénés szakember vezeti, aki segít a gyász folyamán előtörő váratlan és meglepő érzések megértésében, rendezésében. A csoporttal együtt segít az önelfogadás megerősítésében és új dimenziók megtalálásában.

Ez a csoport zárt csoporttá válik a 2. találkozás után, ami azt jelenti, hogy onnantól kezdve már nem lehet csatlakozni hozzá, hogy a csoport belső növekedése és a csoporttagok közti bizalom erősödhessen.

Kiket várok ide?

Olyan gyászolókat várok a csoportba, akik 3-15 hónappal ezelőtt vesztették el szerettüket. (Ha ennél régebbi gyászról van szó, akkor mindenképp előzetes egyeztetés, beszélgetés után lehet csak csatlakozni a csoporthoz.)2013- áprilisában, az első kecskeméti gyászcsoport lezárása után így fogalmaztam:

"...április elején befejeztük az első kecskeméti zárt csoporttal a közös munkát. Nagyon szép ív volt, amit bejártunk. Ahogy láttam, nemcsak az alkalmak voltak gyógyítóak, hanem a köztük lévő idő is. Fantasztikus dolgok történtek a csoporttagokkal ezekben az időzónákban is.
Ma fogalmaztam meg magamnak, hogy egy ilyen csoport bátrabbá teszi az embereket. Mintha a csoport létezése valami megtartó hátszél lenne, amibe bele lehet dőlni, és olyan dolgokat, beszélgetéseket, leveleket, lépéseket tesznek, írnak, lépnek meg, amire egyedül nem lennének talán képesek."


Csoportok:

Jelenleg nincs meghirdetett csoport, de amennyiben Önt érdekli akár egy csoport, akár egyéni kísérés, meghallgatás, írjon nekem.

Kapcsolat: